söndag, april 03, 2011

Det Kastrerade Lejonet från Norden!

När man satte upp Nordic Battlegroup 08 så uppkom en diskussion om NBG 08 symbol ”Lejon” som prydde ärmen hos soldaterna. Diskussionen gällde hur vida Lejonet skulle ha genitalierna synliga eller inte, i heraldikens värld innebär frånvaron av genitalierna att Symbolen är kraftlös och tam. Resultatet blev givetvis att genitalierna togs bort. En bra symbol på vårt försvar av i dag. Det tråkiga med vår omställning är hur man gjort den, För mycket har kastats ut för att senare upptäckas att det var mindre bra, ibland direkt korkat!Tydligaste exemplet är de nu planerade regions staber 4 till antal, något som man tog bort för några år sedan. Med borttagandet så rev man ner kommunikationssystem, stabsplatser mm. Allt sådant måste nu återskapas. Till det så ska läggas all nätverksbyggande som måste till med civila regionala myndigheter, sådant som fanns innan väl inarbetat. Det stora problemet som jag ser det är att man inte lärt sig av historien, hur snabbt och plötsligt etablerade sanningar blir obsoleta. Och en förmåga att rätt värdera befintliga resurser som är användbara för framtiden. Det fanns otroligt mycket i det gamla invasionsförsvaret som faktum var väldigt bra och användbart, men som skulle bort till varje pris bara för det tillhörde invasionsförsvaret. Ledning och underrättelse strukturen anser jag är den största förlusten, idag så finns ingen robust ledningsstruktur som skulle kunna leda militära operationer inom Sverige. Det gamla försvaret har historiskt lyckats bra med att förse förband till utlandsmissioner och då även i relativt stor mängd i förhållande till idag. Och utlandstjänst är det stora modeordet av i dag trots att det är något som vi alltid gjort sedan 50 talet. Med det sagt om det gamla systemet.

Jag anser att försvarets huvuduppgift är och förblir. • Försvar av vårt land.

 • Assistera i grannländers försvar.

 • Internationella operationer. Fredsbevarande eller fredsframtvingande.

 • Stöd till samhället i svåra kriser.
Dimensionerande ska försvar av vårt land vara, och då ska vi följa omvärldens militära förmåga, växer den ska vår växa sjunker den så kan vår sjunka (inte kastreras), och just nu så växer den hos den mest för oss osäkra landet Ryssland. Försvaret av idag är en patetisk remanens av sitt forne "jag" med en obefintlig förmåga i dagsläget, det en skam att vi trots insatta resurser inte kan sätta någon mängd förband på fötter. Allt det är ett resultat för man inte satt tydliga mål att jobba mot. Det enda undantaget är utlandsstyrkan.Visst idag finns inga konkreta hot alls mot oss (och tur är det) men vad om 2 eller 3 år framöver, sanning är att vi inte vet hur framtiden kommer gestalta sig. Ur den synvinkeln är det nya insatsförsvaret som nu sätts upp ett kliv i rätt riktning. Och att man nu även tittar på stödorganisationerna och ser över dem så att kan föra över medel till huvuduppgiften Förband att kunna använda. Tyvärr så tar det lång tid att få ordning på förbanden, ett försvar kräver lång tid och finns det inte en bra plattform att öka från så tar det ännu längre tid. Tid som vi inte skulle få om vi skulle bli utsatt för ett hot. Vi har ett gigantiskt systemfel inom vår försvarssektor vilket är den otroligt stora rundgången av pengar som betalas i avgifter och skatter av myndigheter till andra myndigheter. Varför ska staten betala till staten. Man har skapat en stor byråkrati för att hantera denna rundgång. En känd bloggare har kallat det ”leka marknadsekonomi i en planekonomisk sektor”. Om vi kan komma till rätta med vår stora overhead i försvarssektor och omfördela dessa resurser så borde vi kunna sätta upp större mängd förband än dagens målsättning om 49 000 man inom samma budget. Ett annat mantra är att om vi mot förmodan skulle bli angripen så kommer vår omvärld unisont ställa sig upp och kraftfullt fördöma, samtidigt de skickar omfattande förstärkningar till vår hjälp. Tittar vi på dagens konflikter så vet vi att det tar tid, väldigt lång tid att få fram förstärkningar. Sedan har vi även stora frågan. Kan våra grannländer skicka sina förband till oss när samtidigt de själva upplever ett kraftigt ökat hot. Blir det en väpnad konflikt med Sverige involverad så ändras även deras synsätt på omvärlden och all deras planering och prioritering ändras. NATOS primära uppgift är att skydda sina medlemsländer och varje medlemslands primära uppgift är att säkra sitt eget territorium.

 • Blir det då några trupper över för att hjälpa ett icke Nato land?

 • Och kan dessa förband sättas in i tid för att göra nytta?

 • Vill man riskera ett större krig för att hjälpa ett litet men trevligt land?

 • Och är det hela världen om Sverige förlorar en konflikt?
Visst det kommer påverka politiken och all militär planering i vår omvärld, men man kommer troligen ganska snart återgå till relativt normalt läge igen. Trots allt kalla krigets totala ideologiska krig finns inte kvar som motiv. Kvar återstår konflikter med begränsad målsättning. Georgien Kriget är ett bra exempel, staten Georgien existerar, det man förlorade var prestige, infrastruktur, folk och territorium till Ryssland men inte sitt oberoende som land.

7 kommentarer:

 1. Tror tyvär inte det är möjligt att vända skutan, vi skrotade försvaret och vi kommer inte få det tillbaka.

  Man kan inte basera ett försvar på hot bild, utan den måste baseras på kapaciten i närområdet. Den strategiska timouten blev en blackout som lede till total systemkollaps.

  Ett försvar skall inte vara dimesionerat i underkant. Ett försvar skall vara så starkt att alla potentiella angripar helt enkelt anser att det blir för dyrt. Ett försvar som kan bita ifrån sig räcker inte, det skall vara så avskräckande att alla planer på anfall ställs in redan på planerings stadiet. Först då har ett försvar fyllt sin roll.

  Ett försvar som måste användas har redan misslyckats med sin primära roll, att avskräcka eventuella angripare.

  SvaraRadera
 2. Varför tror Engström detta, ett parti vill vända skutan, ett växande parti. Med en hel del militärer i sin parti struktur.

  //Förste Sergeanten

  SvaraRadera
 3. Sanning med modifikation käre CS. Med tanke på att noll och inga av våra kvarvarande "landskapsregementen" (tänker främst på I19* och P4) bär fanor vars heraldiska djur visar redig köttpåk och tillhörande bollar kan man ifrågasätta uppgiften om att en avsnoppning skulle vara så hemsk. Snarare är det väl så att en väldigt seriös heraldiker var lite sur över att inte just hans millimeterrättvisa skulle följas (lejonet har ju för tusan ingen man). Dessutom var originalet ta mig fan larvit, maken till överkompensation har jag nog aldrig varit med om.

  I övrigt rätt.


  *Jag fick se några av de pensionerade regementesfanorna när jag gjorde GU, jag lyckades inte se några rediga organ hängande framför "fyllerenens" bakhasor.

  SvaraRadera
 4. Finns inte mycket att kommentera här, håller helt med dig. Hade FM bara hållt fast i de urspunliga målen från 90-talets planer med ett delat försvar med insatsförband och nationella skyddstyrkor så hade de senare varit den plattform som kunnat användas vid ett återtagande. Idag finns inget att bygga på.

  Om inte tanken är att HV som fick ärva beteckningen de nationella skyddstyrkorna ska lösa det nationella försvaret :-)

  /SFC

  SvaraRadera
 5. "Varför tror Engström detta, ett parti vill vända skutan, ett växande parti. Med en hel del militärer i sin parti struktur.

  //Förste Sergeanten"

  Menar Förste Sergeanten de onämnbara?

  Roger Klang

  SvaraRadera
 6. Vittnesmål om hur jag erbjöds ett lån utan säkerhet för bara 2%.
  Jag är Farida Agus Setiawati och jag är ett levande vittnesbörd om de goda nyheterna om Amanda Loan Firm.
  Lyssna, ingen långivare här är villiga att hjälpa dig, utan de är bara här för att slita dig dina surt förvärvade pengar. Min man och jag sökte för lån från olika långivare på nätet men i slutet var vi lurade och lurade av våra pengar genom olika lån företag på nätet.
  Vi lånade även pengar för att betala dessa online långivare men i slutet fick vi ingenting.
  Jag och min man var i skuld och vi hade ingen att köra till för att få hjälp, vårt familjeföretag rasat och vi kunde inte få pengar för att möta våra dagliga utgifter tills vi infördes till Mrs Amanda som hjälpte oss genom att erbjuda oss ett oskyddat lån.
  Kontakta Mrs. Amanda idag för ditt lån och glömma någon här lovar du lån på grund vid den senare slut kommer du inte få något lån från dem.
  För mer information om hur du når Mrs Amanda eller följa hennes låneförfaranden, Skriv mig genom någon av min e-post, faridaaguss@gmail.com och kunfarida@outlook.com.
  Eller så kan du skicka ett mail till Mrs Amanda på amandaloan@qualityservice.com, amandarichardssonloanfirm@gmail.com och amandaloanfirm@cash4u.com

  SvaraRadera
 7. Hej mitt namn är Mr.Li Wang Huateng en fotograf och en konst/hantverk personliga jag vill bara uttrycka min tacksamhet till Mrs.Pat Rodriguez lån företag för deras uppriktiga stöd och hur jag fick lån pengar stöd från hennes lån företaget att bygga min fotografi och konst/hantverk företag över här i Manassas Virginia, innan nu jag har kontaktat så många falska imitatörer som också hävdar att äktheten i denna plattform , men jag blev lurad tills jag kom över Mrs.Pat Rodriguez på internet och jag kontaktade henne, omedelbart hon godkände mitt lån i Bank mindre än 5 arbetsdagar schablonbelopp på 2% och idag är jag glade jag gjorde. Så jag vill använda detta medium till råd allmänheten att se upp och om du bryr dig kan du kontakta Mrs.Pat Rodriguez Via sin officiella kontakta:patrodriguezloanfirm@gmail.com
  Skype-ID: Mrs.Pat Rodriguez lån Firm• ©.

  SvaraRadera