onsdag, augusti 24, 2011

US ARMY Del 2. Lön och Incitament

För att ge en fullständig bild av hur Lön och incitament fungerar behöver man förstå US Army grad systemet.

När en soldat rycker in placeras denne i Private E1. Befordran följer sedan enligt nedan system

Källa: TRADOC Pam 600 4, “Most promotions are not automatic. You will be promoted on the basis of superior performance and increased skill in your fields of specialization.

Private E1 to Private E2 Soldier will be promoted after 6 months of active duty, but also may be done after outstanding performance as early as 4 moths of active duty.

Privet E2 to Privet First Class (PFC) E3: A commander may advance a Private after 12 months of service and 4 months in time in grade to Private First Class. Commander may recognize outstanding performance and promote a Private as early as 6 months in service and 2 months in rank.

PFC E3 to Specialist/Corporal E4, A commander may promote a PFC to Specialist/Corporal with 24 months of service and 6 months time in grade. Under Certain conditions, this time may be reduced to as few as 15 months time in service and 3 months time in grade. “
Grader används som uppmuntran, särskilt duktiga soldater blir befordrad snabbare.

Sergeant befordras tidigast runt 4 år i tjänst och efter urval och behov. Verkar som Omgångs chef undantags fall som grupp chef.

Staff Sergeant befordras tidigast runt 6 år i tjänst och efter urval och behov. Verkar som Grupp chef.Utöver månads lön har även Soldaterna fritt boende och fria måltider på basen, normalt innebär det boende i kaserner med förbättrad standard, student korridor nivå är rätt normalt.

När man rycker in tilldelas man 2 par kängor, 4 fältuniformer, 3 Fys Uniformer, en ”permissions” uniform och underkläder.Sedan varje år får man $370 för underhåll/ersättning av denna uppsättning, vid mission tilldelas man även ytterligare uniformer och kängor.Utöver detta finns även olika former av tillägg för olika former av special tjänster.
Normal arbetstid är 40 timmar i veckan. Övningsdygn ersätts inte under anses ingå i månadslönen. Efter längre övningar får man ledig tid (training holydays).Vid sjukdom krävs att man går till förbandsläkarstationen för sjukskrivning, det finns ingen speciell sjukersättning utan lönen fortsätter som normalt. Om man skadar sig och behöver rehabilitering så sker det genom förbandets försorg.Varje år har man 30 dagars betald semester, vilket innebär att man har ledigt med fortsatt månadslön.Incitament: Vanligast förekommande är en signup bonus, 50% av denna bonus betalas ut när du kommer till förbandet efter din utbildning och resteranden när ditt avtal har fullföljts.
23 kommentarer:

 1. Måste man ta ut semester på lördag, söndagar och övriga helgdagar?

  SvaraRadera
 2. Nej, man jobbar normalt 40 timmar måndag till fredag och ledig på helger och federala helgdagar.

  Chalie Spartan

  SvaraRadera
 3. Du nämner att specialtjänster har extra tillägg. Hur omfattande är detta egentligen? Är det få specialtjänster eller är det i princip alla utom skyttesoldater som erhåller den extra ersättningen?

  Finns det utrymme för att ge högre lön till soldater som har presterat berömvärt eller är det alltid befordran som är resultatet av att man gör bra ifrån sig?

  Tack för att du skriver om detta. Synnerligen intressant eftersom jag själv är av uppfattningen att lönesystemet inom Försvarsmakten är fullständigt katastrofalt på alla nivåer.

  SvaraRadera
 4. Kan bara hålla med övriga. -Mycket intressant jämfört med vårt usla system. Här hemma går det mesta av lönen till hyra, inkomstskatt, moms och barnomsorg.
  Hur fungerar det i US Army med barnomsorg, skolor, butiker på basen och förmåner för övriga familjen? /Bosse

  SvaraRadera
 5. Min uppfattning efter att ha tillbringat sex mån på Fort Sill, OK är att inom basen finns allt man kan tänkas behöva. Ett exempel: På Army Community Service (ACS) fanns bl a ett "förråd" dit du kan gå och låna saker till hushållet (exvis. en kaffebryggare, grytor mm mm). Det enda du måste göra är att lämna tillbaka grejerna när du är klar. Går nåt sönder, ersätter du med likvärdig sak. Enkelt, smidigt och f-b praktiskt!

  /EXC

  SvaraRadera
 6. Håller inte med de som höjer US Armys lönesystem till skyarna.. Har ni tittat på siffrorna? 1467 dollar är inte mycket pengar, det motsvarar ungefär 9300 kronor. Som jämförelse tjänar en nyanställd menig i Sverige ca 16300kr. En OR5 i Sverige har en baslön på 19140kr + 200kr x antal tjänsteår, så kan ni gör en jämförelse med "E6".

  Lägg därtill att företeelsen övningsdygn inte förekommer i USA. I snitt en tusenlapp(ca) extra plus en ledig dag för varje övningsdygn är inte att spotta åt.. Medans soldaten i US Army med en lön på 9300 får.. Ingenting! Men sjukvård är ju gratis i alla fall, och Sverige är ju ett land känt för att ta hutlöst betalt av den enskilde individen för sjukvård..

  30 betalda semesterdagar är bra, motsvarande siffra för en soldat i Sverige som är under 30 år är 28 dagar, men finns semestertillägget over there?

  Är lite nyfiken på de fyra uniformerna som delas ut. Är det 4 likadana fältuniformer eller är det ett mångsidigt uniformssytem liknande det svenska soldater får med FU90, FU90Lätt och skalplagg 08? Sen vore det intressant att höra hur det funkar med de pengar som delas ut för att soldaten skall använda till att underhålla ersätta sina persedlar. I Sverige går soldaterna och byter trasiga och smutsiga persedlar helt gratis på förrådet..

  Det enda positiva jag kan se med systemet i USA ur ett soldatperspektiv är sign up bonusen som verkar vara bra, och att mat och boende är gratis. Men seriöst, vem med ambitioner att ha ett liv vill bo i studentkorridor? Den som vill göra det i Sverige får betala knappt 1000 kr i månaden för att bo på logement, och då är det ett ganska stort gäng tusingar kvar ner till 9300kr..

  /H, som vill veta mer om systemet i USA, men som är lite skeptisk till systemet är fulländat och optimalt..

  SvaraRadera
 7. @H
  Det går inte att jämföra summorna på det sättet. De måste ställas i relation till vad man får för pengarna i respektive land. Huruvida de efter en jämförelse tjänar sämre eller bättre än vi låter jag vara osagt.

  Det intressant med US Army's system är att jag upplever det som tydligt. Det gör jag inte med vårt lönesystem där samma grad och befattning kan ha enorma osakliga löneskillnader både inom och mellan förband.

  SvaraRadera
 8. Sådana löneskillnader som du pratar om CS känner jag inte igen mig i när det gäller GSS. Där avgör nivå och antal tjänstgöringsår. Finns möjligtvis andra faktorer som vägt in på några ställen som jag inte känner till.. Sen är jag medveten om att det kan vara olika prisnivåer i olika länder, men USA och Sverige spelar väl i stort sett på samma planhalva, det är ju inte Thailand vi snackar om direkt, eller Norge.

  SvaraRadera
 9. Hittade en ganska intressant Guide som beskriver det stöd en familj kan få i vardagen, verkar vara ljusår från FM:s "anhörigstöd". http://www.gordon.army.mil/acs/acs/Spouse_Guide.pdf
  Men å andra sidan är det vara en helt annan livsstil att tjänstgöra där än hos oss där flertalet blivit PC-råttor med kontoristtjänst. /Bosse

  SvaraRadera
 10. E-1 nivå passeras snabbt och gäller i stort enbart soldater som genomgår motsvarande GMU och KMU upp till 6 månaders tjänst. Våra GMU soldater får ingen lön utan dagpenning.
  E-2, E-3 samt E-4 är mer relevant för en soldat efter genomförd utbildning.
  Jämföra löner i kronor blir alltid fel, intressant är vad man får för pengarna i det aktuella landet. Även måste man tänka på vad som blir disponibelt efter skatt, och USAs skattenivå är lite lägre än vår
  Specialtjänster är så omfattande att jag avstår från att redovisa dessa, men generellt används dessa för att göra lönenivån konkurens kraftig mot den civila världen. Det som finns och som omfattar större grupper är sjö tillägg och luftburet.
  Bostad: Logement är logement och de ligger långt under Studentrums nivå med egen toa och dusch.
  Gifta soldater får egen lägenhet/radhus eller fristående hus (lokal variation) och de betalar ingen hyra utan är en skattefri förmån, dessa bostäder är av bra standard.
  Om Uniformer, jag tilldelades 2 BDU tropik och 2 BDU vanliga uniformer, regnställ goretex, 2 par kängor, 5 uppsättningar underkläder och strumpor, Dress Green (permis uniform) och 3 uppsättningar fyskläder plus lite hygien saker.
  Tvätt och underhåll skötte man själv, om något gick sönder så gick man till skräddaren och fick det reparerat, onormalt slitage så som att få sin ryggsäck överkörd av en Abraham ersattes utan diskussion
  Vid skarp tjänst tilldelades man extra uniformer, denna princip gjorde att jag hade 9 kompletta uniformer när jag lämnade US Army, varav en som jag själv köpt.
  Tyvärr Svenska försvaret framstår som snåljåpar på uniformsområdet i jämförelse med US Army
  Den fältutrustning man behövde tilldelades när man kom till förbandet och lämnades tillbaka när man lämnade.

  Finns ett intressant faktum att ta hänsyn till. USA använder samma grad system som för 100 år sedan, det man gjort är småjusteringar över tiden, man har under åren gått från anställd yrkesarmé till värnpliktig och sedan tillbaka till yrkes.

  Charlie Spartan

  SvaraRadera
 11. @H
  Angående löneskillnaderna så finns det rätt kraftiga variationer även på soldatnivå för samma befattning och grad. Konkurrensen mellan vissa förband med samma befattningar tillsammans med lite oklara regler inledningsvis har gjort att vi har så stora variationer som 20%. I huvudsak är de osakliga.

  Bland officerskåren finns liknande och till och med större osakliga variationer där skillnaderna inte enbart kan härledas till förtjänst och skicklighet.

  SvaraRadera
 12. Är antalet uniformer som enskild får ut en rekryteringsfaktor? Eller ens en trivselfaktor? Spelar det någon roll om jag har 9 uniformer hängandes i skåpet eller bara två som jag kan byta i stort sett när jag vill på förrådet?

  SvaraRadera
 13. Två punkter från en som faktist jobbat som soldat i 1år.

  PUNKT 1. Ja hel utrustning i stortantal är en rekryteringsfaktor. Istället för att få ut 2st gammla slitna m90 med redan trasiga knappar och där tyget är så trött så det räcker att titta på det för att de ska gå sönder.

  Att det bara är att byta på frådet är ju en sanning under modifikation särskilt nu när allt måste beställas från arboga. "trasig uniform? ehm ja tyvär har du fel storlek den är slut vi beställer en från arboga den är här om ca 3 veckor"(exempel från min verklighet och då är jag storlek 180/75 den kanske vanligaste). Resultat Soldat/kadett/officer som redan är trött på att ingenting skall få fungera smidigt slutar. För om försörjningen inte lyckas i fred hur i ***** ska den fungera i krig.

  PUNKT 2. En svensk pfc har efter skatt ca 13000kr efter skatt. Lägg till boende eftersom fm egentligen inte vill att vi bor på förband så säger vi 3500kr i månaden(väldigt lågt räknat). Med vatten och el blir det 3917. En Bil för att kunna pendla med en tank bensin i månaden och en försäkring i eget namn runt 1000 kr i månaden. Plus övriga kostnader gör att den kostar runt 1900 i månaden. Sen lägger vi till konsumentverkets siffror för mat och levnad för en månad(plus 1000kr i lunchkostnad) så hamnar det på 5700kr. Detta ger berörd soldat som med en hel del tur haft några riktiga klipp och dylikt ca 1500kr i månaden för alla de där oväntade sakerna som kan hända i livet. Extra räkningar, eventuella lån, bilen går och ja enligt en känd devis "allt som kan gå fel KOMMER gå fel!". Detta bidrar till ett behov att ibland vända på kronor och oro över månadsslutet och tom plånbok.

  En som testat och bytt bana. En av många.

  SvaraRadera
 14. 2 uniformer är alldeles för litet, det innebär en som man bär och en som är i tvätten, följaktigen ingen uniform direkt gripbar om du behöver byta i fält.

  Anser att försvaret ska erbjuda boende i nivå studentkorriodor, samt fria måltider i de redan befintliga resturangerna. Vill sedan soldaten skaffa egen lägenhet så får han betala själv.

  Skattefria förmåner är ett billigt sätt att väga upp en rätt låg lön.

  Charlie Spartan

  SvaraRadera
 15. OT: nu har Obama stått upp och sagt att det är slut med USA:s armémakt. Flyg och flotta blir de medel man ska hålla Iran och Kina nere med. Mer här.

  Skälet till att jag skriver det här är att jag söker ett foruminlägg av dig på SoldF som nämnde hur stora/små markstyrkor USA har idag. Men jag kan inte hitta det; Du sa iaf något om USA:s styrkor i Europa och hemmavid, hur små de var. Minns du i vilken tråd du sa det?

  Nåja, hittar vi det inte var det detsamma. Kudos till en bra blogg, detta inlägg om livet som USA-soldat var intressant.

  SvaraRadera
 16. Hej!

  Jag håller på med ett reportage om svensk militär jämfört med den amerikanska. Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig. Skulle du kunna ringa mig på 0721-557365 eller mejla valeria.helander@sverigesradio.se? Så snart som möjligt, går bra även under helgen.

  MVH
  Valeria Helander
  reporter
  Sveriges Radio

  SvaraRadera
 17. Riktigt intressant inlägg,ser framemot nästa!

  Här får du ett tips på en bra blogg som bland annat tar upp amerikansk utrikespolitik

  http://shockandawetactics.blogspot.se/

  SvaraRadera
 18. Hej!

  Funderar lite över soldaters, i detta fall en Sergant Major inom US Army,deras möjlighet att lämna campen,eller om det behövs speciellt tillstånd?
  Disponerar De sin egegn lön under tiden?
  Det handlar om specialstyrkor inom US Army?
  Många funderande hälsningar får sonens moder?

  SvaraRadera
 19. hej
  har lite funderingar eftersom jag träffat en pojkvän som är i us army....är d någon som vet hur reglerna ser ut för att åka till sverige på ledighet under tjänstuppdrag? är d regel att kolla upp vad d ska göra på semestern och de personer d träffar? har befälen på huvudbasen rätt att göra d och i så fall varför?

  SvaraRadera
 20. Jämförbart med usmc som har: gratis boende, gratis mat, gratis sjuk/tandvård (om jag förstod de rätt) samt 2000 dollar i månaden.
  Besökte ett rekryteringcenter när jag var i chicago i höstas.

  SvaraRadera
 21. Vittnesmål om hur jag erbjöds ett lån utan säkerhet för bara 2%.
  Jag är Farida Agus Setiawati och jag är ett levande vittnesbörd om de goda nyheterna om Amanda Loan Firm.
  Lyssna, ingen långivare här är villiga att hjälpa dig, utan de är bara här för att slita dig dina surt förvärvade pengar. Min man och jag sökte för lån från olika långivare på nätet men i slutet var vi lurade och lurade av våra pengar genom olika lån företag på nätet.
  Vi lånade även pengar för att betala dessa online långivare men i slutet fick vi ingenting.
  Jag och min man var i skuld och vi hade ingen att köra till för att få hjälp, vårt familjeföretag rasat och vi kunde inte få pengar för att möta våra dagliga utgifter tills vi infördes till Mrs Amanda som hjälpte oss genom att erbjuda oss ett oskyddat lån.
  Kontakta Mrs. Amanda idag för ditt lån och glömma någon här lovar du lån på grund vid den senare slut kommer du inte få något lån från dem.
  För mer information om hur du når Mrs Amanda eller följa hennes låneförfaranden, Skriv mig genom någon av min e-post, faridaaguss@gmail.com och kunfarida@outlook.com.
  Eller så kan du skicka ett mail till Mrs Amanda på amandaloan@qualityservice.com, amandarichardssonloanfirm@gmail.com och amandaloanfirm@cash4u.com

  SvaraRadera
 22. Hur betalas avgångsvederlag ut till amerikanska general er då de slutar? I usa eller UNbank i europa? Ska de då betala för att flytta dessa pengar till annat konto? Hörde en summa på $20 000! Låter mycket märkligt och att den som ska ha pengarna måste gå till nån domstol el liknande. ..

  SvaraRadera
 23. Vad tjänar en LTG som tjänstgör ett halvår och åker hem till USA och har gått igenom West point och annat och tjänstgjort i 17 år på olika platser? /Undrande

  SvaraRadera