fredag, februari 11, 2011

Gästinlägg: Chefsingenjören om Hemvärnet.

Chefsingenjörern skriver ett gästinlägg, Vad anser en yrkesofficer om Hemvärnet? och vad tror han om Hemvärnets framtida roll?

CI genomgår just nu en Paradox, Han skulle nu vara i eller på väg till Afghanistan idag.
Eftersom han hade frågor gällande utlands obligatorium i det nya FM anställnings avtalen, ville han vänta med underskrift tills dessa besvarats. För detta han nu sagts upp både från sin ordinarie tjänst som sin tjänst i utlands styrkan.
CI handlade enligt vad försvaret vill, men likväl blir uppsagd för formalia som säkerligen inom tid skulle lösa sig.
Som utomstående ser jag inte logiken i FMs agerande.


Chefsingenjören har ordet!
Min tro är att Hv kommer att framför allt stå för närvaron över Sverige och därmed för en stor del av rekryteringspotentialen till Försvarsmakten. Då de lokala bygderegementena försvinner ett efter ett så är det viktigt att det finns kvar lokal verksamhet.

Hv borde också stå för det nationella försvaret, inte bara i fredstid att stötta vid insatser för att stödja det civila samhället utan också i krig.
Frågan är bara vilket ekonomiskt stöd Hv får för denna verksamhet? Utrustning och utbildning?
Det går inte bara att säga att Hv ska ha en uppgift som Nationell Skyddsstyrka (ett namn som har "ärvts" från det som den reformerade Försvarsmakten skulle klara av.) Wilhelm Agrell har skrivit om detta i sin bok "Fredens Illusioner". Där citerar han i kapitel 9 - "Folk utan försvar - försvar utan folk" propositionen 1998/99:74. "Det svenska försvaret ska vara så uppbyggt och organiserat att det är en angelägenhet för hela svenska befolkningen.
Det är av stor betydelse att medborgarna känner ett ansvar för och efter förmåga medverkar till Sveriges försvar. Detta tillgodoses bäst genom ett system med plikttjänstgöring.

Ett yrkesförsvar kan inte skapa den motståndsvilja och styrka som ett försvar av hela landet kräver." Nu har vi det läge vi har. Värnplikten är skrotad och därmed helt riktigt förmågan till nationellt yttäckande försvar samt folkförankring.

Den enda enhet inom Försvarsmakten som har möjlighet att föra vidare den gamla traditionen från det nationella folkförsvaret är Hemvärnet.

Chefsingenjören

9 kommentarer:

  1. Jag tycker mig ha läst/hört liknande påstående lite överallt, att HV är del av det nationella försvaret.

    Men det vi över på och det vi kan samt vad TOEM säger har litet eller inget med förvar/krig att göra.

    Det finns helt enkelt ingen som helst tanke hur HV skulle användas i krig, och finns det en så är den knyten till hur det såg ut för 20 årsedan när vi hade 800.000man som skulle mobilisera, då kanske bevaka/skydda var relevant. Nu när vi är nästan 50% av försvarsmakten (i personal inte i försvars effekt) så måste man tänka till hur kan man nyttja HV bäst vid en konflikt?

    Vi är en Securitas organisation med lite större batonger, men vi har ingen uppgift i krig, i alla fall ingen vi övar på.
    Dock tror jag HV i händelse av krig överlag skulle bedriva partisan verksamhet, men detta skulle vara egna intiativ i leden, inget vi övar på eller som är planen för oss.
    Planen verkar ju vara bevaka skydda, men det är ju bara till nytta i skymningsläge om ens då. Objekt som fi vill slå ut kommer vara en krater fyllda med de HV män som skulle bevaka den.

    Jag föreslår att HV får en ny inriktning, vi kan ha kvar uppgiften bevaka/skydda för skymningslägen dock vill jag att tyngdpunkten skall ligga på just väpnad strid och försvar av stridsställning.

    Detta för att ge oss förmågan att fördröja/förhindra en fiende så vårat "snabbt gripbara insatsförsvar" hinner omgruppera hem från Afganistan eller vad de råkar befinna sig.

    120 grk, pionärsförband och minor och infanteri strid/försvar är det vi bör fokusera på. Lösningen är inte bepansrade fordon som många höjer rösten för att tillföra hv, utan att vi skall få ut en schyst spade!

    SvaraRadera
  2. Först av allt: Varmt välkommen ut i bloggosfären!

    Jag har lagt till din blogg i min länklista, för det här är en viktig diskussion, och jag ser fram emot att följa din blogg.

    Tyvärr ber jag dock att få instämma i ovanstående kommentar. HV har fastnat i kalla kriget. Man betraktar fortfarande HV som ett komplement till ett försvar som inte längre finns. Sverige måste komma till insikt om att HV ÄR försvaret numera.

    Innan den insikten har sjunkit in kommer vi inte att ha det lätt...

    /Morgonsur

    http://morgonsur.wordpress.com

    SvaraRadera
  3. @ Minbane

    Det var kloka synpunkter du framför. Någon egentlig sakkunskap besitter jag inte, flottist som jag är, men jag har nog uppfattat att det rör sig i din riktning. Är inte en del kvalificerade individer i eller på väg till Hv i nuläget? Folk med jägarstatus och som är "byxade" att utrustas som du föreslår. I övrigt är väl f.d vpl välkomna, med den utbildning och erfarenhet som de besitter, trots allt negativt som sagts om denna kategori. De verkar ju dugga till att täcka för orekryterade soldater i våra numera insatsberedda förband.

    Med tanke på hur rekryteringen går och antalet avgångar bland soldater och sjömän, så är nog frågan vilket som kommer först; strykning ur rullorna eller pensioneringen för våra sista värnpliktiga?

    SvaraRadera
  4. HV inga fordon ingen AM
    inga fysiska krav
    det nya 4 eller 8 dygn finns ingen tid för mtrluh
    att tro att en 4-dygnare ger stridsberedda soldater utopia
    entusiaster men väldigt få är soldater

    SvaraRadera
  5. Jag hoppas oerhört mycket på hemvärnet, då det nu verkar vara det enda och snart det bästa vi kan ställa upp med nationellt.

    Kan hemvärnet syssla med fördröjningsstrid mot en angripare, och tillfoga nålstick både här och där genom att bygdens folk (HV) samlar ihop sig. Lokalkännedom måste väl fortfarande vara hemvärnets paradgren?

    Kan HV fördröja angriparen till dess att våra grannländer kommer till undsättning så är det bra. Att hoppas på egna arméförband verkar lönlöst då dessa antingen är minimerade till nära noll, alternativt är i andra delar av världen och patrullerar.

    SvaraRadera
  6. Jag måste erkänna att jag förr haft en viss överlägsen syn på att Hv bara var en bunt övervintrande FBU:are och MÖP:ar, alternativt några grånade män som utbildats för på tok för länge sedan och numera inte har en aning om moderna system. Men detta har ändrats.

    Med den urholkning man gjort av Försvarsmakten är Hv räddningen för det nationella försvaret. Tyvärr så måste jag kålla med tidigare kommentarer att jag har sett mycket lite av satsningar på Hv för att säkerställa att rätt utrustning och rätt utbildning finns tillgänglig.

    P.S: En liten fråga från en okunnig. Hv - De nationella skyddsstyrkorna borde innebära att ni slipper skriva på det nya anställningskontraktet om obligatorisk utlandstjänst?

    SvaraRadera
  7. Soldater tjänsgörande i HV skriver inget anställningsavtal(soldat i HV är inget jobb) alls och har således ingen internationell arbetsskyldighet. Däremot skriver man ett tjänstgörningsavtal. I örigt anser jag helt klart att större kraft borde läggas på infanteristrid och organisera förbanden därefter, dvs i infanteribataljoner. Detta har även FP föreslagit. Tankar på hur dessa borde utformas?

    Klarar man av försvarsstrid/fördröjningsstrid så klarar man även av att vakta en mast eller mobförråd...

    /H

    SvaraRadera
  8. Jag gick med i Hemvärnet hösten 2003 och det Hemvärn som jag då mötte har ändrats kraftigt sedan dess. Yngre Soldater har kommit med medan de äldre har lämnat, med det så har övningar blivit bättre och bättre, svårighetsgraden ökat, tyvärr är den här utvecklingen ojämnt spridd vi har förband som lever kvar och andra som hunnit väldigt långt. Det som jag ser här i Halland är en väldigt bra utveckling, senaste KFÖ genomförde man fysiskt stridsvärde (fys test) även om det var många som inte kom upp till normen så är det ett bra sätt att uppmuntra fysiskt svaga soldater att börja träna utan för den skull skrämma bort dem. Fysiken måste upp inget snack om det.

    Det nya systemet med obligatoriska KFÖ och SÖF övningar är en nyhet som kom först 2010, innan dess levde det gamla systemet. Det kommer att ta tid innan det ger utslag.

    Finns inget utlandsobligatorium i HV avtalen. däremot så finns det tjänstgörningskrav för HV även i fredstid.

    SvaraRadera
  9. Utlands delen finns för hv också men då krävs ett politiskt beslut först. Om detta kommer att användas tja det kan man aldrig så noga veta men man skapade den bakdörren ändå.

    /maggan

    SvaraRadera