tisdag, februari 08, 2011

Vill med den här bloggen berätta lite om Hemvärnets förändring, även föra en diskution om Hemvärnet roll i samhället och i framtiden.

Kort är Hemvärnet Svenska medborgare i vapen som frivilligt ställer upp i kriser och svåra situationer. Ett uttryck för att visa solidaritet med vårt land, vår demokrati och våra värderingar.

Sverige är för mig är ett öppet och bra samhälle, där vi har en mångfald av människor av olika utsprung och historia, som tillsammans tror på att gemensamt bygga vårt samhälle och land för våra barn framtid.

De senaste året 2010 genomfördes den största omläggningen, Hemvärnets historia, från varit en väldigt frivillig rörelse där man deltog i princip när man kände för det, och med ett mål att uppfylla 20 timmars övning per år för vanliga HV och 60 timmar för insats Hemvärnet.

Effekten blev väldigt sprid, inom HV hade vi soldater som aldrig deltog alls under flera år till de som genomförde flera hundra timmar, det resulterade i att Hemvärnet kunde ställa upp med många väldigt kunniga soldater, men inga/eller få samövade riktiga förband. Insats Hemvärnet lyckades bäst då de drog till sig de mest motiverade soldaterna och hade flest chefer som ställde krav på deltagande, men som bäst kunde de ställa upp samövade fungerande plutoner, fanns även några samövade plutoner som bildade kompanier.

Målet med reformen är/var att kunna få fram riktiga fungerande förband.
Det finns två förbands typer, Bevakning och Insats.

Bevaknings förband: tidigare gjorde 20 timmar/år fick avtal på 4 dagars sammanhållen övning, kallad KFÖ ( Krigs Förbands Övning)
Insats Hemvärnet som tidigare gjorde 60 timmar gick till avtal på 2 * 4 = 8 dagar varav de ena 4 dagar genomförs tillsammans med Bevaknings förbandens KFÖ och de andra som SÖF (Särskild Övning Förband).

I övergången till nya systemet har även alla fått skriva nya avtal, och med det även fått en större skyldighet att genomföra sitt avtal. Och tjänstgöra när det beordras Det är frivilligt att vara med men när du är med så deltar man! Vid de här övningarna får man in kallelse order med samma skyldigheter/rättsskydd som vid gamla tiders KFÖ.

Man höjde även ersättnings systemet. tidigare fick en vanlig Hv Soldat ett par hundra kronor när han/hon uppfyllt sina 20 timmar. Med det nya systemet höjdes den ersättningen till 3500 kr skattefri avtals bonus. till det finns SGI ersättningen för förlorad inkomst fortfarande kvar . För insats HV soldaten höjdes den till 7 000 kr skattefri avtalsbonus.
Tidigare fanns det de som förlorade inkomst på att delta i HV och målsättningen med höjningen är att ingen/få ska förlora på att delta.

Som en tvist på avtals bonusen, för att få den måste man fullgjort alla dagar, missar man något så får man ingen bonus alls, ett incitament för att fullfölja avtal.

Nu har det gått ett år och, mitt förband har genomfört en KFÖ i September förra året och då med ca 80% deltagande, vilket är bra jämfört med tidigare. Vår förmåga, vi blev alla lite bättre men en bra bit kvar till effektivt fungerande förband, ett steg i rätt riktning, det tar tid att höja Hemvärnet!

Vad Krävs för att få bli Hemvärns soldat. (för er som inte vet! Hemvärnet.se)
  • Ett grundkrav är att man genomfört GMU/GSU (Grundläggande militär Utbildning) eller värnplikt. (majoriteten har minst 7,5 månaders värnplikt bakom sig.)
  • Man är ostraffad och inte känd för någon extrem politisk åsikt, Polisen och Säpo ger godkännande.
  • Kommunens Sociala myndighet ger sitt godkännande, Missbruk eller andra sociala problem.

1 kommentar:

  1. Mycket bra blogg.

    "Ett grundkrav är att man genomfört GMU/GSU (Grundläggande militär Utbildning) eller värnplikt. (majoriteten har minst 7,5 månaders värnplikt bakom sig.)"

    Jag ser ett problem i nyrekryteringen har. Hur raknar man pa det inom HV?

    SvaraRadera