torsdag, februari 10, 2011

Försvarsberedningen diskuterar nu att låta hemvärnet ta över militära uppgifter från andra delar av försvaret. Ett förslag som diskuterats är att låta hemvärnet sköta luftvärnet. Dagens Nyheter


Såväl Allan Widman som Håkan Juholt och Staffan Danielsson vill ge hemvärnssoldater möjlighet att få utbildning till beredskapspoliser, både för att användas vid allvarliga kriser i Sverige och i insatser utomlands.

Centerns Staffan Danielsson anser, till skillnad från de andra två försvarspolitikerna, att hemvärnet ska få särskilda resurser för att hjälpa till vid skallgångar och skogsbränder i glesbygden.
- Jag är öppen för att dimensionera hela hemvärnet för det, även om det inte ska vara hemvärnets enda uppgift, säger han.
- Jag anser dessutom att hemvärnet ska kunna ta över arbetsuppgifter som i dag sköts av armén. Till exempel att bevaka flygplatsen när militära styrkor skickas utomlands. Vi har också diskuterat möjligheten att låta hemvärnet ta över luftvärnet, säger Staffan Danielsson.


Hemvärnet har redan genomfört bevaknings uppdrag vid flygplatser och hamnar när förband och utrustning skickats utomlands. man tillför även Trafik plutoner, CBRN Plutoner och TOLO grupper. Och tittar på att genomföra försök med Militär Polis plutoner och ingenjörs pluton.

Vad om LV förband! det passar in i profilen att Bevaka och skydda skyddsobjekt.

5 kommentarer:

  1. Att Hemvärnet ska ta över luftvärnet är längre inte aktuellt. Detta diskuterades i samma vända som det kom förslag på att avveckla Rbs 97 HAWK. Artikeln du länkar till är således snart 3 år gammal och knappast relevant för dagens diskussioner angånde Hemvärnet. Dock är det högst relevant att diskutera och belysa de nya förmågor som nu tillförs Hemvärnet, vilket du också gör. Framtiden är även intressant i ett längre perspektiv, går vi mot mer fullvärdiga infanteribataljoner?

    Mycket roligt med en blogg om Hemvärnet då det händer mycket positivt inom denna organisation! Dock borde du jobba lite på dina särskrivningar.. Blir otroligt mer lättläst utan dessa.

    Ser fram emot att följa bloggen!

    /H

    SvaraRadera
  2. Hemvärnets huvuduppgift är att skydda viktiga civila och militära installationer, på marken kan HV göra en skillnad, men tyvärr är HV förbanden utan verkan mot luft angrepp. I dagsläget finns det bara 2 LV bataljoner, vilket lämnar majoriteten av skyddsobjekten oskyddade mot luftangrepp. Skulle man tillföra LV förmåga till HV förbanden så frigör man de få LV förband som vi har till att skydda de övriga fältförbanden samtidigt som man ger LV skydd till marinbaser, flygflottiljer och andra viktiga fasta anläggningar.

    Tack för ditt inlägg, du är den första som kommenterar.

    SvaraRadera
  3. Intressant o bra blogg du har:=)Ska du lägga ut foton med från övningar o.dyl??
    /Erving

    SvaraRadera
  4. Jag tycker nog att det är lite bakvänt att Hemvärnet skall bevaka APOD och SPOD när vårt "insatsförsvar" skall lämna landet. Är hotet så pass stort att våra ordinarie bevakningsresurser inte är tillfyllest så bör inte "insatsförbandet" lämna Sveriges gräns.

    Med tanke på kommande KFÖ-system för hemvärnet så kan dessa bli lika bra som de andra "tidvis" tjänstgörande soldaterna i Försvarsmakten. Givetvis så får vi titta på befattningar och lite annat för att kunna göra en rättvis jämförelse.

    Luftvärnsstrid känns som lite för väl kvalificerat för hemvärnet. Jag tror inte man kommer att lägga ut ledningsresurser och utbildning för att det skall kunna bli bra. Dessutom tror jag att lufthotet inte kommer att vara "Lagomt" svårt så att man kan verka med eldenhet för Rb70 på majoriteten av skyddsobjekten.

    Tyvärr har jag lite svårt att få fokus på diskussioner i den här klassen. Har vi eller har vi inte hot? Hur skall vi göra för att möta hotet? I bland känns det som vi har ett jättehot mot oss och lösningen är att cykeltolka till Gotland och försvara Sverige därifrån. Vissa gånger har vi ett obefintligt hot men vi skall tagga upp och bli världsbäst i klassen "Mediokert försvar".

    Kanske lösningen på luftvärnsfrågan är att hemvärnet skall ha en hög beredskap att bemanna den ordinarie luftvärnsorganisationen?

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  5. @J.K. Nilsson
    Att HV som beväpnade skyddsvakter kan och har bevakat APOD och SPOD beror på att den avresande truppen inte vid de tillfällena har möjlighet att skydda sig själva.
    Även demonstrationer med våldsinslag samt mindre terroraktioner riktade mot just denna trupp är ju inget som ska innebära att säkerhetsläget hemma förhindrar utlandsuppdrag.

    Det allt yngre och mer vältränade hemvärnet med nationella Skyddsstyrkor närmar sig mer och mer den kvalitet som man kan förvänta sig i jämförelse med "gamla" vpl-förband som gjort repövningar. För att kunna lämna "skydda och bevaka" och ta en stor del av Sveriges försvar behövs lite tyngre beväpning, fordon samt inte minst den regionala ledningen som ännu inte upprättats.

    Hemvärnet själva vet att vid samövningar med svenska förband och utländska i t.ex Cold Response har man levererat effekt och kvalitet som förvånar bedömare som fortfarande tänker "prostatagerilla".

    Hemvärnet har kommit mycket längre än så och är en aktör att räkna med som med små resurser nu tar ett stort ansvar för det nationella försvaret.

    HvInsatskompanichef

    SvaraRadera